Lexikon pojmů
Vegetariánská strava
Vegetariánská strava je vyvážená, plnohodnotná strava, která se vyhýbá živočišnému masu.
Používáme živočišné produkty, ale jen mléko, máslo, vejce, sýry apod.
Veganská strava
Veganský oběd připravujeme bez použití jakýchkoliv živočišných produktů.
Používáme rostlinné smetany (např. ovesná, kokosová, špaldová), tofu sýry, robi maso, sójové maso apod. Jediný živočišný produkt, který se může objevit ve veganském jídle je med.
Bezlepková strava
Bezlepková jídla neobsahují lepek - směs bílkovin, která se nachází v pšenici, žitu, ječmenu a špaldě.
Tofu
Velmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh. Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly a sójová bílkovina se nechá srazit.
Tempeh
Zatímco v oblasti Indonésie platí za tradiční jídlo, v Česku je tempeh potravinou poměrně neznámou. Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu). Fermentace také znásobuje zastoupení vitamínů především řady B.
Robi maso
ROBI je rostlinná bílkovina, neboli rostlinné maso. Je na rozdíl od sojového masa, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, vyráběno ze směsi rostlinných obilných bílkovin, včetně rýžové bílkoviny, pšeničných klíčků a červené řepy. Neobsahuje tuk, cholesterol a má nízký obsah sacharidů.
Sójové maso
Dehydratovaný texturovaný sójový protein. Sojové maso obsahuje až 50 % bílkovin a naopak velmi málo tuku, nízká je také jeho kalorická hodnota. Z vitaminů jsou zastoupeny ty z řady B, A, E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Neobsahuje lepek, za to má velký podíl vlákniny.
Matcha tea
Matcha je druh zeleného čaje, který vznikl před více než 800 lety. Čerstvé čajové lístky se rozemelou na jemný prášek a výsledkem je pozoruhodně zelená barva s báječnou chutí a výjimečným aroma. Čaj Matcha obsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny.